Schematherapie

"We repeat what we don't repair"


Oude patronen

Altijd maar pleasen om aardig gevonden te worden, steeds maar doorgaan en van alles 'moeten', moeite hebben om over je emoties te praten, perfectionistisch zijn, en ondertussen uitgeput en jezelf kwijt raken...

Dit zijn ongezonde patronen die vaak lastig te doorbreken zijn omdat ze diep ingesleten zijn. Ooit hebben ze jou geholpen om je staande te houden, vaak als kind, door je onbewust aan te passen aan moeilijke situaties om zo je basisbehoeften zo goed mogelijk te vervullen. Deze patronen waren dus ooit helpend, maar nu de omstandigheden anders zijn, zitten ze je juist in de weg. Ze zijn veranderd in valkuilen waar je last van hebt. Het doorbreken ervan is echter heel lastig, want je weet immers niet beter. Nog niet.

Lees hier hoe patronen worden doorgegeven

Naast genetische eigenschappen die worden overgedragen speelt ook hechting een belangrijke rol. Al vanaf het moment dat je als baby in de buik zit krijg je hormonen, stemmingen en bewegingen van je ouders mee. Wanneer je vervolgens als baby en kindje wordt verzorgd door, bijvoorbeeld, een angstige en getraumatiseerde moeder kun je door de manier waarop ze je vasthoudt, de veranderingen in haar stem en de wisselingen in hoe beschikbaar ze (op emotioneel gebied) is overtuigingen meekrijgen over jezelf, anderen en de wereld. zoals: "ik ben niet de moeite waard, anderen zijn niet te vertrouwen en de wereld is onveilig". Dit is zelden de intentie van de moeder of vader. Zij doen vaak op hun eigen manier erg hun best, maar zijn ook weer beinvloed door wat zij hebben meegekregen en meegemaakt. 

Tijdens het opgroeien en ook gedurende het verdere leven ontwikkelen we vervolgens patronen om met de stress van het niet krijgen wat je nodig hebt of het gevoel van niet veilig zijn om te gaan. Als kind ben je nou eenmaal loyaal aan je ouders en doe je (onbewust) alles voor hun liefde en aandacht. Zo kun je bijvoorbeeld hebben geleerd: "Als ik stil ben, dan is mama niet geirriteerd en vindt ze mij lief", of "Als ik hoge cijfers haal is papa blij met mij". Er onstaan dus patronen (ook wel modi genoemd) om je te helpen je staande te houden en te krijgen waar je als kind behoefte aan hebt. Het is dus heel begrijpelijk dat deze patronen zijn ontstaan. Ze hebben je geholpen je staande te houden. Maar we nemen dezelfde patronen ook mee naar ons volwassen leven, in relaties en het werk, terwijl ze inmiddels niet meer zo helpend zijn. Vaak kun je daar jaren mee doorgaan. Pas bij oplopende spanning, grote veranderingen of toenemende stress begin je vast te lopen. 

Het is goed je te realiseren dat veel van wat je van je familie leert positief en helpend is. Sommige dingen die je in je jeugd hebt meegekregen zijn vertrouwde ankers die je ook kracht kunnen geven. Maar wanneer je steeds tegen dezelfde problemen aanloopt en steeds in dezelfde valkuilen stapt kan het nodig zijn om te gaan kijken naar je onderliggende patronen en de herkomst ervan. Deze patronen zitten vaak diep en kunnen soms deccenialang van generatie op generatie zijn doorgegeven. Maar dit kan ook stoppen: zodra je de moed hebt het in de ogen te kijken, te erkennen en ermee aan de slag te gaan. 

Wat is schematherapie

schematherapie helpt diepgewortelde patronen of 'schema's' te begrijpen en te veranderen die problemen veroorzaken in je dagelijks leven. Deze beïnvloeden hoe je jezelf, anderen en de wereld om je heen ziet. Samen gaan we deze patronen herkennen, begrijpen en uiteindelijk veranderen door middel van verschillende technieken en interventies. Concrete handvatten helpen je actief te werken aan het doorbreken van ongezonde patronen en het ontwikkelen van gezondere manieren van denken, voelen en handelen. Ons doel is om jou te helpen weer te luisteren naar de gezonde delen van jezelf, zodat je vertrouwen in jezelf groeit.


Ongezonde patronen

Voorbeelden van ongezonde patronen zijn onder andere de 'interne criticus', die constant negatieve gedachten over jezelf veroorzaakt, en de 'kwetsbare kind', waarin je je erg onzeker en angstig voelt, alsof je weer dat kleine kind bent dat bang is om in de steek gelaten te worden. Deze patronen kunnen leiden tot stress, angst, depressie en moeilijkheden in het omgaan met anderen. 


Gezonde patronen

Gezonde patronen, zoals de 'gezonde volwassene' en het 'blije of vrije kind', zijn cruciaal voor een leven in balans. In de gezonde volwassene reageer je op een realistische en constructieve manier op uitdagingen. Je begrijpt en beheert je emoties, lost problemen adequaat op en stelt gezonde grenzen. Hierdoor voel je je zelfverzekerd, doelgericht en veerkrachtig.

In het blije of vrije kind voel je je speels, creatief en onbezorgd. Je kunt genieten van het moment, je openstellen voor nieuwe ervaringen en je verbonden voelen met anderen. Het blije kind herinnert je eraan om plezier te hebben, te ontspannen en te genieten van het leven.


"Als Psycholoog zie ik zoveel mensen worstelen met de ongezonde patronen, een cliënte zei me: 

“Had ik deze tools en inzichten maar eerder gekregen, dan was die jarenlange therapie hiervoor niet nodig geweest”.


Patronen doorbreken 

in 4 stappen

Ik help jou met het versterken van jouw gezonde stukken en doorbreken van de ongezonde patronen, in vier heldere en haalbare stappen. 

Stap 1: Erkenning

De eerste stap is je bewust te worden van de patronen die zijn ontstaan en te erkennen welke invloed zij hebben (gehad) op jouw leven. Vragenlijsten die jouw patronen precies in kaart brengen helpen hierbij. 

stap 2: Herkenning

Vervolgens leer je ze (her)kennen in het dagelijks leven, zodat je vat op ze krijgt. 

Stap 3: Doorvoelen

Ook leer je ruimte te geven aan jouw emoties. Vaak is het een rouwproces over het verlies van een deel van jezelf voor jouw verwondingen en pijn plaatsvonden. Ook kan er rouw ontstaan over de gedroomde ouders die je nooit hebt gehad. Daarnaast kan het best eng zijn om de geleerde patronen los te laten. Je kent jezelf (nog) niet anders. Jezelf opnieuw leren kennen vergt moed en kracht. Maar je zult merken dat het weer gaat stromen zodra je voor jezelf leert zorgen. Soms is EMDR nodig, om nare herinneringen die hebben bijgedragen aan het ontstaan van bepaalde overtuigingen en patronen te helpen veranderen. Of een opstelling, wanneer jouw patronen tot generaties teruggaan.  

Stap 4: Doorbreken

Tot slot leer je de manieren, die jou ooit hebben geholpen je staande te houden maar die jou nu niet meer dienen, te doorbreken. Je leert kiezen voor- en oefenen met gezond gedrag. Hiermee versterk je jouw gezonde stukken en doorbreek je de ongezonde patronen, waardoor deze hun kracht beginnen te verliezen. Helemaal verdwijnen doen valkuilen niet. Maar je kunt wel leren om ze heen te lopen of sneller uit ze te klimmen waardoor ze jou niet meer belemmeren in je dagelijkse leven en je ze niet meer doorgeeft aan de volgende generaties. 


"You became who you needed to be in order to survive.

Now, it is time to become who you need to be in order to thrive."

Schematherapie kan buiten of online worden ingezet.