Cognitieve gedragstherapie
Wat is CGT?
Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychotherapie die gebaseerd is op de veronderstelling dat irrationele of niet-helpende gedachten leiden tot te heftige gevoelens (boosheid, angst, verdriet) en disfunctioneel gedrag, waarmee je jezelf uiteindelijk in de weg zit. CGT kan helpen op een andere manier met de lastige situaties en piekergedachten om te gaan. Je leert als het ware uit de 'piekerrotonde' te komen en onderzoekt welke andere gedachten en gedragingen meer realistisch en helpend voor jou zijn. Het zorgt dus voor een positieve verandering in jouw denkpatronen en gedrag, waardoor je beter in staat zal zijn om met uitdagingen om te gaan en je meer rust zult gaan ervaren in jouw hoofd en lijf.
Voor wie is Cognitieve gedragstherapie?
Cognitieve gedragstherapie is een effectieve behandeling voor verschillende psychische problemen. Het is met name geschikt voor mensen met angststoornissen, zoals paniekstoornis, sociale fobie en obsessief-compulsieve stoornis. Daarnaast kan cognitieve gedragstherapie ook helpen bij mensen met depressie, door hen te leren om negatieve gedachten en overtuigingen te herkennen en te veranderen. Voor mensen met trauma-gerelateerde stoornissen, zoals posttraumatische stressstoornis, kan cognitieve gedragstherapie helpen om de impact van het trauma te verminderen en om te leren omgaan met de gevolgen ervan. Tot slot kan cognitieve gedragstherapie ook ingezet worden bij mensen met slaapproblemen, zoals slapeloosheid, door hen te helpen om hun slaapgewoonten en -gedachten te verbeteren.
Hoe ziet een CGT sessie eruit?
Bij een sessie cognitieve gedragstherapie kijken we eerst naar jouw gedachten en overtuigingen. Samen zullen we deze gedachten analyseren en in kaart brengen met behulp van een gedachtenschema, ook wel 5-gschema. We zullen specifiek kijken naar eventuele negatieve gedachten die je hebt en hoe we deze kunnen bijstellen.
Vervolgens zullen we oefenen met het herkennen en veranderen van deze negatieve gedachten. Dit kunnen bijvoorbeeld huiswerkopdrachten zijn, waarbij je leert om bewust te worden van je gedachten en hierop te reageren. Door deze oefeningen zul je leren om anders naar situaties te kijken en om negatieve gedachten om te zetten in helpende gedachten.
Tot slot zal je nieuwe, helpende gedachten en gedragingen aanleren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van rollenspellen en gedragsexperimenten waarbij je leert hoe je op een andere manier kunt reageren in bepaalde situaties.
Cognitief-gedragstherapeut VGCT
Ymke Thans
Ik ben een erkend Cognitief-gedragstherapeut, lid van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie (VGCT), wat betekent dat ik voldoe aan de hoge kwaliteitseisen en richtlijnen die worden gesteld binnen dit vakgebied. Ik ben gespecialiseerd in het toepassen van cognitieve gedragstherapie (CGT) bij verschillende psychische problemen en stoornissen.
"Piekeren neemt de zorgen van morgen niet weg,
maar wel de kracht van vandaag".
Methoden uit de cognitieve-gedragstherapie worden vaak gelijktijdig ingezet met methoden uit de schematherapie, EMDR of Mindfulness. Het behandelplan en de methoden worden altijd op maat gemaakt zodat het past bij jou en jouw behoeften.