EMDR Therapie


Wat is EMDR Therapie?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR behandeling is een krachtige vorm van therapie die helpt bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen en het verminderen van de emotionele impact die deze gebeurtenissen kunnen hebben. 


Wat is trauma

Een trauma is een schokkende of angstaanjagende gebeurtenis die levensbedreigend was of zo werd ervaren, of waarbij je bent geconfronteerd met ernstige verwonding of geweld.

Een trauma kan recentelijk hebben plaatsgevonden of jaren geleden.

Er kan ook sprake zijn van jeugdtrauma, ook wel vroegkinderlijk trauma genoemd. Als kind heb je verschillende basisbehoeften, zoals de behoefte aan liefde en veiligheid. Wanneer aan één of meerdere basisbehoeften niet is voldaan, is dat bewust of onbewust traumatisch voor een kind. Voorbeelden hiervan zijn emotionele verwaarlozing, waarbij er een gebrek is aan liefde en aandacht, emotioneel misbruik waarbij je bent uitgescholden of vernederd, lichamelijke mishandeling en seksueel misbruik.


Wanneer EMDR?

EMDR-therapie kan effectief zijn wanneer je na het meemaken van een nare gebeurtenis last blijft houden van:

 

  1. Nare herinneringen die zich blijven opdringen.
  2. Herbelevingen van traumatische ervaringen (flashbacks).
  3. Het vermijden van situaties, mensen of plekken die herinneringen aan het trauma oproepen.
  4. Een kort lontje en prikkelbaarheid.
  5. Negatieve gedachten over jezelf en schuldgevoelens.
  6. Gevoelens van somberheid en neerslachtigheid.
  7. Moeite met concentreren.
  8. Lichamelijke klachten waarvoor geen duidelijke oorzaak te vinden is.
  9. Problemen met slapen en het ervaren van nachtmerries.
  10. Een voortdurend gevoel van onrust en verhoogde alertheid.

 

Het kan zijn dat je deze klachten direct na een traumatische ervaring ontwikkelt of pas jaren later. Mogelijk is er dan sprake van een posttraumatische stressstoornis, ook wel PTSS genoemd, waarvoor therapie nodig is. EMDR is de nummer één behandeling voor PTSS. 


EMDR therapie bij andere klachten

EMDR is niet alleen effectief bij PTSS klachten, maar ook bij andere problemen waarbij negatieve beelden of overtuigingen een rol spelen. Bijvoorbeeld:

Doemscenario's

Doemscenario's zijn angstige verwachtingen over de toekomst. Misschien ben je bang voor ongelukken, ziektes of verlies van dierbaren. Het kunnen ook zorgen zijn over wereldwijde gebeurtenissen, persoonlijke mislukkingen, of financiële problemen. Wat jouw doemscenario's ook zijn, EMDR therapie kan helpen om de angst en spanning die ze veroorzaken te verminderen. 

Negatief zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld ontstaat vaak door negatieve ervaringen uit het verleden. Misschien ben je gepest, had je erg kritische ouders of kom je uit een ongezonde relatie. Vaak onstaan hierdoor negatieve overtuigingen over jezelf zoals "ik ben waardeloos" of "ik ben niet goed genoeg". EMDR kan helpen door de herinneringen die nu nog de meeste invloed hebben op dit negatieve zelfbeeld aan te pakken. Zo onstaat er ruimte voor meer realistische gedachten over jezelf. Vaak voelen mensen zich na EMDR gericht op zelfbeeld sterker en hebben ze minder last van zelfkritiek en twijfel.

Angst en paniek

Een paniekaanval kan op zichzelf een traumatische ervaring zijn. Tijdens zo'n aanval verlies je de controle over je lichaam, wat ontzettend beangstigend is. Na een paniekaanval ben je vaak bang voor een volgende aanval. Er is als het ware angst voor de angst ontstaan, wat de kans op een volgende aanval juist groter maakt. We noemen dit ook wel de paniekcirkel. EMDR therapie kan je helpen bij het verwerken van de herinneringen aan de paniekaanval, waardoor je weer vertrouwen krijgt in je lichaam en in jezelf. 

Woede

Soms blijf je last houden van woede, wrok of wraakgevoelens. EMDR kan helpen deze in een veilige omgeving in je verbeelding te uiten, waarna ruimte ontstaat voor jouw heling proces. 


Hoe werkt EMDR therapie?

Ik ben EMDR-practitioner en lid van Vereniging EMDR Nederland voor EMDR therapeuten. Ik pas EMDR online toe. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat online EMDR of digitale EMDR even effectief is als reguliere EMDR-sessies.

Tijdens een EMDR-sessie zal ik je vragen om terug te denken aan de traumatische gebeurtenis of het angstopwekkende toekomstbeeld, inclusief de gedachten en gevoelens die daarbij opkomen. Vervolgens wordt het verwerkingsproces gestimuleerd door middel van verschillende technieken, zoals het volgen van een lampje dat snel heen en weer beweegt met de ogen en het luisteren naar geluiden via een koptelefoon. Zo vermindert de spanning, waardoor de invloed die het nare beeld op je leven heeft afneemt. 


Ben je op zoek naar een goede trauma behandeling bij een ervaren EMDR therapeut?
Dan ben je hier aan het juiste adres. 

EMDR behandeling wordt vaak gecombineerd met andere therapievormen, zoals schematherapie, cognitieve-gedragstherapie en Mindfulness


Ervaringen EMDR therapie

"Ik voelde mij direct veilig en vertrouwd bij Ymke.
Door haar rust en empathisch vermogen stelde zij mij direct op mijn gemak. Ze oordeelt niet en gaat in op wat er op dat moment speelt.
Zij gaf mij het vertrouwen om tijdens de EMDR sessies telkens een stapje verder te gaan,
waardoor ik al snel een positief resultaat heb geboekt.
Ymke gaf mij inzichten door haar feedback en diepgaande vragen.

Dank je wel, dat ik een stuk heb mogen helen bij jou'" 

- Renata - 

"Ik heb Ymke als deskundig en prettig in het contact ervaren. Ze creëerde een veilige sfeer waardoor het goed mogelijk werd om open en kwetsbaar te kunnen zijn tijdens de EMDR. Een fijn mens en een goede psycholoog!"

- Elsbeth - 

"Ik heb 5 EMDR sessies gedaan onder begeleiding van Ymke. Ik ben werkzaam als verpleegkundige op een Kinder intensive care en had een aantal heftige casussen meegemaakt waardoor ik begon vast te lopen. Nu, een jaar later, heb ik weer in intense gebeurtenissen gestaan maar blijven de reacties van mijn lichaam en geest prima hanteerbaar en blijf ik daadkrachtig. ik ben ook niet uitgevallen uit het arbeidsproces omdat ik vroeg genoeg bij Ymke belandde. Ymke heeft een zachte laagdrempelige en alerte manier van "Zijn" wat bijdraagt aan een geborgen sfeer van gedragenheid. Dit was behulpzaam om volledig bij mijn eigen proces te zijn waar zij mij doorheen begeleidde. Ik zou haar opnieuw opzoeken voor psychologische hulp en kan haar van harte aanbevelen". 

- Gabrielle - 

"Namens mijn vrouw schrijf ik deze review.

Ymke is een zeer vriendelijke en professionele psycholoog.

Heeft mijn vrouw zeer goed geholpen met praat en EMDR sessies.

Voor iedereen die serieus genomen wilt worden, aanpak wilt voor je probleem

en iemand zoekt die gepassioneerd is in haar werk dan adviseer ik echt Thans Psychologie". 

- Johnny - 


Meer informatie over EMDR

Hieronder verschillende video's met uitleg over trauma en EMDR behandeling.

Trauma in het brein

hoe werkt EMDR